Moučníky a cukroví

Drobenkový hruškový koláč

Vaření s Darinou Sieglovou

8 porcí

1 balení křehkého těsta

6 středně velkých hrušek
šťáva a kůra z 1 citronu
25 g krupicového cukru
½ lžičky mleté skořice
špetka mletého muškátového oříšku

85 g změklého másla
85 g hladké mouky
85 g přírodního cukru
kůra z 1 citronu

Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 stupňů. Těsto vložte do koláčové formy a pečlivě ho vymačkejte do všech záhybů. Položte na něj kolo vystřižené z pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dejte na 10 minut předpéct do vyhřáté trouby.

Mezitím oloupejte hrušky, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou.

V misce vytvořte drobenku: máslo, mouku, cukr a citronovou kůru zlehka zpracujte prsty.

Vytáhněte těsto z trouby, naklaďte na něj hrušky a poprašte je cukrem, citronovou kůrou a kořením. Navrch naneste drobenku a pečte 20 minut. Pak troubu stáhněte na 180/160 °C a pečte dalších 15–20 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte teplé se šlehačkou.

Další recepty