Beef Rendang s rýžovými plackami
Vaříme s Tomášem Kalinou
Beef Rendang
200 g hovězího masa na kostky (roštěná)
2 cm galanganu
2 dcl kokosového mléka
0,5 ks citronové trávy
50 g strouhaného kokosu
2 stroužky česneku
3 limetkové listy
2 ks oloupané šalotky
2 cm kořene zázvoru
1 polévková lžíce kokosového oleje
cukr
sůl
kurkuma
chilli
V mixeru rozmixujeme chilli, zázvor, šalotku, galangan, kokosový olej a asi 1 dcl vody. Hovězí maso namarinujeme (naložíme) do takto připravené směsi a necháme takto alespoň dvě hodiny. Strouhaný kokos do zlatova orestujeme na sucho na pánvičce. Do kokosového mléka dáme citronovou trávu, limetkové listy, kurkumu a sůl z cukrem dle chuti. Uvedeme do varu a přidáme naložené maso i s marinádou. Takto pomalu dusíme do měkka, celá směs vařením zhoustne. Nakonec přidáme orestovaný kokos.
Podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi, popřípadě rýžovými plackami.
Rýžové placky
100 g uvařené rýže
1 vajíčko
trocha kypřícího prášku
lístky koriandru – nasekaný na jemno
rybí omáčka – dle chuti
máslo nebo kvalitní olej na opečení
Smícháme všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo řidší těsto. Potom po porcích opečeme na pánvičce – ne moc aby se placky nevysušily.