Různé

Domácí máslo

Tradiční čerstvé máslo, které městské hospodyně kupovaly na trhu nebo se v selské domácnosti vyrábělo stloukáním smetany, dlouho nevydrželo a bylo nebezpečí, že zežlukne. Proto je každá kuchařka upravovala převařováním, aby je zbavila vody. Převařené máslo se uchovávalo většinou v hliníkovém hrnci a mastilo se jím vše, co potřebovalo polití máslem. Převařené máslo bylo chutnější a voňavější než máslo čerstvé a vydrželo několik týdnů.

Máslo dáme na menší pánvičku a na mírném ohni rozpustíme a vaříme, přitom sbíráme opatrně lžící tvarohovou pěnu. Tu buď dáme na malý talířek, nebo je-li v okolí malý mlsoun, mažeme na kůrky čerstvého chleba. Pak necháme máslo vychladnout a ustát, vrstvu tuku propíchneme a podmáslí, které zůstalo na dně, slijeme. Máslo znovu rozpustíme, až dostává zlatavou barvu a voní. Zasypeme lžičkou mouky, která strhne poslední zbytky podmáslí ke dnu a převařené máslo slijeme do porcelánové nebo nové smaltované nádoby. Jíšku se zbytkem másla ještě můžeme posypat lžičkou cukru a zapražit do ní další lžíci mouky. Je to pamlsek jen pro jednu osobu.

Jihočeská kuchařka (2000)

Další recepty