Bylinkový krém
1 středně velká cibule (ideálně šalotka)
2 menší brambory
4 lžíce jáhel
1 větší svazek medvědího česneku,
hrst petrželky a pažitky
2 stroužky česneku
2 lžíce sypkého zeleninového bujónu bez chemie
1 lžíce přepuštěného másla nebo řepkového oleje
1 litr vody
150 ml smetany ke šlehání (nebo ovesnou či sójovou smetanu)
sůl a čerstvě mletý pepř
V hrnci rozpusťte máslo a v něm krátce osmahněte šalotku nakrájenou najemno, přidejte brambory nakrájené na malé kostičky a jáhly (spařené 3 x horkou vodou), vše krátce orestujte. Přidejte 1 litr vody, 2 lžíce sypkého bujónu a vařte cca 15 minut do změknutí brambor.
Poté přidejte jemně nasekané bylinky, krátce povařte, ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, zjemněte smetanou a rozmixujte. Polévku ozdobte kopečkem zakysané smetany, posypte nasekanými bylinkami a servírujte s plátky opečeného celozrnného pečiva.