Různé

Mrkvové placičky s bylinkovým dipem

250 g mladé mrkve, očištěné
2 jarní cibulky
1 stroužek česneku
4 snítky tymiánu
2 lžíce libovolné mouky (viz Něco navíc)
1 velké vejce
sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje

Dip

1/2 svazku pažitky
1/2 krabičky řeřichy
150 g zakysané smetany
2 lžíce jogurtu
sůl a barevný pepř

Mrkev najemno nastrouhejte. Bílé a světlezelené části jarních cibulek nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a rozdrťte. Tymián operte, osušte a lístky otrhejte. Všechny přísady vložte do mísy a smíchejte s moukou a vejcem. Osolte a opepřete.

Na dip nasekejte pažitku a řeřichu. Zakysanou smetanu smíchejte s jogurtem, solí a pepřem a přidejte bylinky.

V pánvi rozehřejte olej. Z mrkvové směsi tvarujte malé hromádky, zploštěte je vidličkou a na středním plameni opékejte z každé strany 3–4 minuty. Podávejte s dipem.

Něco navíc: Mrkvové placičky z hrubé mouky jsou křupavější, z hladké mají jemnější strukturu.

Další recepty Celý díl