Rozcuchaná nevěsta

Krkonošský pokrm s líbezným názvem. Nastrouhané brambory trčí z pekáče a připomínají rozcuchané vlasy. V některých domácnostech se k bramborům přidávala cca hrst mouky a lehce se v ní nastrouhané brambory obalily.
jeden a půl hodiny
4 porce
750 g ve slupce vařených brambor
750 g jablek
100 g cukru
250 ml smetany
3 vejce
Skořice
Rozinky
Máslo
Den předem vařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky.
Na stejném struhadle nastrouháme i oloupaná jablka, která promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami.
Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem. Na dno lehce rozprostřeme vrstvu nastrouhaných brambor, na ně dáme vrstvu připravených jablek a završíme vrstvou brambor. Zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a pečeme dočervena.
Upečený pokrm pokapeme rozpuštěným máslem.