Různé

Vařená pohanka s cibulkou

Málokdo asi uvažoval o tom, jak důležitý význam má pohanka ve výživě. Prostě se vařila, byla chutná, zasytila a co víc, její příprava je velmi jednoduchá. Bývala běžnou plodinou, k velké škodě nás všech, že je pohanka v současné době dost opomíjená. Možná uvedený recept na její přípravu zaujmou a opět se stane běžnou součástí našich jídelníčků.

40 minut

2 – 4 porce

250 ml pohanky
600 ml vody
1 lžíce sádla
2 lžíce škvarků
1 cibule
Sůl

Pohanku propereme v několika vodách a na sítu ji necháme okapat. Pak ji vsypeme do rozehřáté pánve a nasucho ji opražíme. Jakmile začne „šustit“, to trvá cca 10 minut, zalijeme ji vodou a osolíme. Pomalu vaříme asi 15 minut a pak ji pod pokličkou necháme dalších 10 minut „dojít“.

Podáváme posypanou na sádle osmaženou cibulkou a rozehřátými škvarky. Takto upravená pohanka slouží jako příloha k pečeným masům, omáčkám, drůbeži i rybám nebo jako hlavní chod.

Další recepty Celý díl