Luštěniny a obiloviny
Prosná – jahelná kaše
Proso bývalo kdysi evropskou obdobou rýže. Bohužel, v současné době ho z jídelníčku rýže téměř vytlačila. Loupané obilky se nazývají jáhly. Jahelná či prosná kaše byla oblíbená nejen v době baroka, ale i v dřívější a také pozdější době. Je to vlastně předchůdkyně jahelníku.
25 minut
2 – 3 porce
200 g jáhel
¼ litru mléka
¼ litru vody
3 lžíce medu
1 lžíce másla
1 lžička mleté skořice
Špetka soli
Jáhly několikrát spaříme vařící vodou a poté je uvaříme v mírně osoleném mléku a vodě. Je-li uvařená kaše příliš hustá, můžeme ji naředit trochou sladké smetany.
Povrch kaše posypeme mletou skořicí, pokapeme medem a omastíme rozehřátým máslem. Též výborně chutná politá naředěnými švestkovými povidly.