Lepiduša
Typické valašské jídlo, velmi chutné a oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých.
45 minut
4 porce
1 kg brambor
cca 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
120 g másla
70 g moučkového cukru
150 g švestkových povidel
1 lžička mleté skořice
50 g mletého máku nebo nastrouhaného perníku
Sůl
Nejprve rozmícháme povidla se skořicí, podle hustoty je můžeme naředit vodou a také umeleme mák.
Oškrábané a omyté brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Slijeme z nich vodu, ještě horké zasypeme moukou a rozšťoucháme je. Vařečkou rozmícháme na hladkou, nepříliš tuhou hmotu. Proto mouku raději přisypáváme, abychom jí nedávali zbytečně mnoho. Množství mouky závisí na typu brambor.
Část této hmoty rozestřeme na mělké talíře, pomažeme rozmíchanými povidly a pokapeme rozehřátým máslem. Na povidla namažeme opět bramborovou hmotu, bohatě posypeme mletým mákem nebo nastrouhaným perníkem a cukrem, nakonec polijeme rozehřátým máslem.