Různé
Kočičí štajryš

jedna hodina
4 – 6 porcí
¾ kg brambor
½ kg kysaného zelí
1 hrnek trhaných krupek (200 ml)
1 větší cibule
150 – 200 g slaniny nebo prorostlého uzeného masa
Kmín
Sůl
V osolené vodě s kmínem uvaříme doměkka oloupané brambory. Krupky propláchneme vodou, dáme do hrnku a ve slané vodě uvaříme. Vody dáme dvojnásobné množství, tedy dva hrnky.
Kysané zelí překrájíme a dusíme jej cca 10 minut, to proto, aby bylo trochu křupavé.
Na kostičky nakrájíme slaninu a cibuli a společně opečeme dozlatova.
Uvařené brambory trochu rozšťoucháme, promícháme s krupkami, zelím a upečenou slaninou s cibulí. Podáváme jako samostatný pokrm spolu se saláty z čerstvé zeleniny.