Luštěniny a obiloviny
Kočičí svatba/Kočičí tanec
Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den… Ten čas je ale už dávno pryč, dnes je toto jídlo prakticky zapomenuté. K naší škodě, ovšem. Kdo jednou zkusí, určitě na Kočičí svatbu nebo Kočičí tanec nedá dopustit.
jeden a půl hodiny
4 porce
300 g hrachu (Kočičí svatba) / čočka (Kočičí tanec)
150 g krup
70 g sádla se škvarky
1 lžíce majoránky
2 stroužky česneku
sůl
Hrách (čočku) namočíme do vody na několik hodin, nejlépe přes noc. Pak ho uvaříme doměkka. Ve slané vodě zvlášť uvaříme dobře propláchnuté kroupy. Uvařený hrách (čočku) osolíme a smícháme s měkkými kroupami, přidáme majoránku, utřený česnek, sádlo se škvarky a promícháme. Podáváme s kysaným zelím, vařeným nebo syrovým.