Saláty

Zeleninový salát s luštěninou

4 porce

250 g směsi kořenové zeleniny – mrkev, petržel, tuřín
200 g dýně hokaido
150 g kapusty
150 g vařené luštěniny (přibližně 70-90 g v suchém stavu dle druhu luštěniny)
Bulva fenyklu – lze vynechat
Polníček, rukola nebo římský salát
Ředkvičky, klíčky na doplnění salátu
1-2 cm kousek zázvoru
1/2 ČL koriandru
1/2 ČL kari
Sůl dle potřeby
Hrst nasekaného koriandru
Ghí nebo olivový olej

Pokud nemáme vařenou luštěninu, dáme si ji vařit. Ideálně s kouskem mořské řasy, protože mají detoxikační účinky. Mrkev, tuřín, petržel očistíme a nakrájíme na sirčičky.

Dýni rozpůlíme, očistíme od semínek a pokrájíme na menší kousky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na malinké nudličky. Kapustu očistíme, odkrojíme tvrdé řapíky. Pokrájíme ji na malé proužky a vložíme do vařící vody. Krátce povaříme a ihned scedíme a propláchneme pod studenou vodou. Takto upravená kapusta zůstane krásně svěže zelená.

Na pánev vložíme pokrájenou dýni a zázvor, podlijeme malým množstvím vody a na mírném plameni dusíme na skus. Přisypeme pokrájenou směs kořenové zeleniny, koření a tuk. Restujeme, až zelenina změkne, ale zůstane ještě křupavá. Je-li potřeba, přilijeme trochu vody.

Do zeleniny vmícháme vařenou luštěninu a zblanšírovanou kapustu. Hotovou zeleninovou směs smícháme se salátovými listy, najemno pokrájeným fenyklem a posypeme koriandrem a klíčky.

Poznámka: Kdo nemá rád fenykl, z receptu ho vynechá. Kdo hůře tráví luštěninu, doplní salát jinou bílkovinou – vajíčkem, kozím sýrem, kvalitním masem (ryba, krůtí, kuřecí, králičí). Luštěninu lze v salátu nahradit třeba vařenou černou rýží.

Další recepty Celý díl