Cuketová polévka se špenátem a česnekem medvědím
4 porce
1 kg cukety
300 ml zeleninového vývaru nebo vody
200 ml ovesné smetany
120 g cibule
70 g naklíčeného munga (cca 25 g v syrovém stavu)
70 g mladého špenátu
60 g česneku medvědího (lze nahradit špenátem)
2 stroužky česneku
1 vrchovatá PL ghí (přepuštěného másla) nebo olivového oleje
1 ČL soli
Na tuku orestujeme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme pokrájený česnek a necháme rozvonět. Přisypeme oloupanou a nakrájenou cuketu a naklíčené fazolky mungo.
Zalijeme vroucím vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme asi 15 minut. Vsypeme špenát a česnek medvědí a ihned rozmixujeme na hladký krém. Hotovou polévku zjemníme smetanou (komu nevadí mléčné výrobky, lze použít kvalitní bio kravskou smetanu) a dochutíme solí.
Podáváme pokapané lněným olejem, ozdobené klíčeným mungem a posypané konopným semínkem.