Jahelník

250 g jáhel
1 l mléka
špetka soli
5-8 lžic javorového sirupu
kokosový olej na vymazání formy
500 g jablek
200 g švestkových povidel
100 g sušených švestek

Jáhly propláchneme pod horkou tekoucí vodou, přendáme do většího hrnce, osolíme a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu. Vaříme na velmi mírném plameni do změknutí nebo vyvaření kapaliny. Zhruba 20 minut.

Necháme lehce vychladnout a vmícháme javorový sirup a povidla. Pekáč vymažeme olejem a rozetřeme první vrstvu jahel, na kterou nastrouháme jablka a složíme pokrájené sušené švestky. Naneseme druhou vrstvu jahel. Pečeme při 180 °C zhruba 40-50 minut.

Jablečný gel

500 g jablek
5 lžic medu
2 lžíce másla
100 g třtinového cukru
1/2 lžičky octa

Na másle necháme zkaramelizovat jablka. Přidáme cukr, med a ocet. Necháme zcela rozvařit do gelové konzistence. Umixujeme do hladka.

Slaný karamel

400 g cukru
špetka soli
150 g másla
250 ml smetany

Cukr necháme v kastrůlku zkaramelizovat. Přidáme špetku soli a opatrně vmícháme máslo. Až se s karamelem spojí, přidáme po kapkách smetanu, abychom se neopařili. Svaříme do hebké karamelové omáčky.

Maková drobenka

umletý mák
máslo
starší sladké pečivo či cukroví
koření

Staré sladké pečivo umeleme do konzistence strouhanky a promícháme s kořením a umletým mákem. Vše spojíme do drobenky se změklým máslem.

Další recepty Celý díl