Maso

Prejt, kroupy, zelňáky

Prejt

500 g vepřový bok nebo ořez
150 g vepřová játra
2 menší žemle
vývar z masa
sůl
česnek
majoránka
pepř

Maso uvaříme do měkka. Játra vaříme zvlášť. Část libového masa posekaná na jemné kusy, zbytek umeleme včetně jater. Žemli namočíme ve vývaru a vše důkladně promícháme s česnekem a kořením. Pečeme zhruba hodinu při 120 °C.

Necháme vychladnout. Polévkovou lžicí tvarujeme noky, které na pánvi opečeme.

Kroupy

150 g krup
4 stroužky česneku
majoránka
sůl
250 g aktuálních čerstvých hub
máslo

Kroupy propláchneme a uvaříme. Čerstvé houby posekáme a orestujeme společně s plátky česneku na másle. Přidáme kroupy. Ochutíme solí a majoránkou. Můžeme použít i sušené houby. Tvarujeme kuličky.

Zelňáky

400 g kysaného zelí
5 starších rohlíků
3 vejce
škvarky
kmín
sůl
pepř
sádlo

Kysané zelí propláchneme a posekáme. Spojíme s pokrájeným pečivem a všemi ingrediencemi do pevného těsta. Pokud nám těsto nedrží, přidáme vejce a pečivo. Tvarujeme menší placičky, které opékáme na sádle do zlatova z obou stran.

Houbový vinaigrette

100 g polotučné hořčice
50 g dijonské hořčice
0,05 l houbový olej
houbový prach
sůl
pepř
0,02 l vinný ocet

Všechny ingredience přendáme do misky a vyšleháme do krémové konzistence.

Další recepty Celý díl