Ovar, šoulet, škvarky
Ovar
450 g vepřového plecka
sůl
divoké koření
oloupaná cibulka
sádlo
čerstvý tymián
čerstvě namletý pepř
V hrnci na sucho opálíme cibulku a zalijeme vroucí vodou. Osolíme, přidáme divoké koření a vepřové plecko. Pozvolna táhneme na mírném plameni do úplného změknutí masa. Plecko vyjmeme, necháme zchladit a natrháme. Prohodíme na pánvi s otrhaným tymiánem a čerstvě umletým pepřem.
Šoulet
200 g hrachu
200 g krup
4 stroužky česneku
1 střední cibulka
škvarky
1 vejce
100 g hrachové mouky
sůl
pepř
sádlo
Hrách a kroupy uvaříme do měkka v osolené vodě a necháme okapat. Cibulku orestujeme v sádle do zlatova. Přidáme společně s vejcem, posekanými škvarky a hrachovou moukou ke kroupám a hrachu. Promícháme. Tvarujeme placičky, které pečeme v sádle z obou stran.
Vepřová šťáva
cibule
sádlo
vývar z ovaru
jalovec
máslo na zahuštění
Cibulku restujeme na sádle do tmava a zalijeme vývarem z ovaru. Svaříme a přecedíme. Přidáme jalovec a šťávu redukujeme. V závěru stáhneme z plotny a zahustíme tak, že po částech vmícháme změklé máslo.