Polévky

Pastiňákový krém s limetkou a pažitkou

pro 4 osoby

600 g pastináku
2 střední šalotky
stroužek česneku
300 ml zeleninového vývaru
100 ml 30% smetany
sůl, pepř, pažitka a šťáva z limety
olej, máslo

Pastinák oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, zákápneme olejem, vložíme na plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut do zlatova.

V kastrůlku rozpustíme máslo a orestujeme na jemno nakrájenou šalotku s česnekem do zlatova, přidáme pečený pastinák a zalijeme vývarem.

Provaříme 3 - 4 minuty, následně rozmixujeme do hladka, přidáme smetanu a provaříme 2 minuty, dochutíme solí, pepřem, limetkovou šťávou, nandáme do misek a dozdobíme na jemno nakrájenou pažitkou.

Další recepty Celý díl