Zeleninová jídla

Pečené kaštany s podzimní zeleninou a česnekovou pěnou

2 porce

1 hrst loupaných kaštanů
podzimní zelenina (mrkev, celer, petržel, růžičková kapusta, červená cibule, řapíkatý celer…)
sůl
pepř
čerstvý tymián a šalvěj
olivový olej

Kaštany nařízneme nožem do křížku, vložíme do mísy a přelijeme studenou vodou. Kaštany necháme cca 45 minut máčet, poté přecedíme. Kaštany položíme na plech a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 15–20 minut.

Po upečení kaštany na chvíli zabalíme do utěrky, poté kaštany ještě za tepla oloupeme.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na úhledné tvary. V osolené vařící vodě zeleninu krátce povaříme a zchladíme ve studené vodě (zelenina musí zůstat tvrdkavá). Zeleninu společně s kaštany vložíme na pekáč, pokapeme ol. olejem, osolíme a opepříme a společně s bylinkami pečeme v troubě na 200 stupňů cca 10 minut. Podáváme s pěnou z česneku.

Stroužky česneku rozkrojíme podélně vejpůl a vyndáme klíček.

česnek zalijeme 200 ml mléka a vaříme cca 5 minut, poté mléko slijeme a přidáme 100 ml mléka a 100 ml smetany, osolíme a vaříme do měkka. Přidáme zbývající mléko a smetanu, znovu dochutíme, přidáme i máslo, zahřejeme na cca 75 stupňů a pomocí ponorného mixéru česnek rozmixujeme a omáčku napěníme.

Česneková pěna

1 hrst česneku
400 ml mléka
200 ml smetany
sůl
1 lžíce másla

Stroužky česneku rozkrojíme podélně vejpůl a vyndáme klíček. Česnek zalijeme 200 ml mléka a vaříme cca 5 minut, poté mléko slijeme a přidáme 100 ml mléka a 100 ml smetany, osolíme a vaříme do měkka. Přidáme zbývající mléko a smetanu, znovu dochutíme, přidáme i máslo, zahřejeme na cca 75 stupňů a pomocí ponorného mixéru česnek rozmixujeme a omáčku napěníme.

Další recepty