Celožitný kváskový chléb

Množství těsta je počítáno na formu 24x12 cm
1. fáze kynutí (9–12 hodin)
200 g žitné mouky
200 ml vody
1 PL kvásku
Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9–12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.
2. fáze kynutí (cca 4 hodiny)
400 g kvásku – to je ten rozkvas z 1. fáze
200 g žitné mouky
200 ml vody
15 g soli
1 PL rýžového sirupu/sladu
1 ČL koření – mletý kmín nebo chlebové koření
Volitelně semínka (dýňová, sezamová, slunečnicová, i ořechy)
Suroviny smícháme do jednolité konzistence (těsto je lepivé). Moc těsto nehněteme, stačí ho promíchat, aby v něm nebyla nerozmíchaná mouka. Mísu opět přikryjeme sáčkem nebo utěrkou a necháme cca 4 hodiny kynout.
3. fáze kynutí (cca 1,5 hodiny)
100 g žitné mouky
100 ml vody
Volitelně semínka k posypání (dýňová, sezamová, slunečnicová, i ořechy)
Po vykynutí těsta z 2. fáze kynutí přidáme do mísy žitnou mouku a vodu a promícháme.
Promíchané těsto natřeme do formy (raději ji vymažte máslem) na biskupský chlebíček nebo chlebové formy tvaru dlouhého kvádru. Kdo má rád, posype chléb dýňovými, slunečnicovými, sezamovými nebo lněnými semínky.
Formu s těstem vložíme do sáčku, kde nad formou vytvoříme ze sáčku prostor, aby mělo těsto kam kynout. Použijeme-li utěrku, ta se prověsí a během kynutí se na ni těsto přichytí a pak při odstranění utěrky, strhneme i vykynutý chléb. Necháme kynout, přikryté, 1,5–2 hodiny, záleží na teplotě místnosti, kde chléb kyne.
Troubu rozehřejeme na 230°C. Vykynutý chléb pečeme 15 minut, poté přikryjeme alobalem na 10 minut. Pak alobal odkryjeme a dopékáme 15–20 minut stále při 230°C. Určující je barva chleba, abychom ho ze shora nespálili.
Po upečení chléb ihned vyklopíme z formy a necháme ho na mřížce vychladnout.