Polévky

Harira

(Maroko, pálivost 1)

Tato oblíbená marocká pikantní čočková polévka se obvykle podává jako předkrm v období ramadánu. Její příprava je snadná a díky exotickým kořením vyniká zajímavou chutí. Servíruje se s bílým chlebem a připravit se dá jak s masem, tak bez něj.

2 cibule, nakrájené nadrobno
3 stroužky česneku, propasírovaného
1 stonek řapíkatého celeru, nakrájeného nadrobno
1 lžička kurkumy
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky římského kmínu
1 lžička mleté papriky
2 lžičky sušených Aleppo papriček
půl lžičky skořice
půl lžičky nového koření
1,5 l vývaru
300 ml propasírovaných rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
400 g červené čočky, promyté
šťáva z půl citronu
hrst koriandru, nasekaného
hrst petrželky, nasekané
sůl, pepř
olej

Na oleji osmažíme cibuli dosklovata. Vhodíme k ní česnek, celer, kurkumu, koriandr, římský kmín, papriku, Aleppo papričky, skořici a nové koření. Pořádně zamícháme a zalijeme vývarem.

Do hrnce vložíme rajčata, protlak a čočku, promícháme a vaříme na mírném plameni pod pokličkou asi 20–40 minut, dokud čočka není měkká. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme ozdobené koriandrem a petrželkou.

Další recepty Celý díl