Zeleninová jídla

Kroupovo-zeleninový karbenátek s dýňovou hořčicí

Jídla čistící střeva

2 porce

Karbenátek

500 g uvařených krup
200 g očištěné mrkve
200 g očištěného celeru
200 g červené cibule
olivový olej dle potřeby
sůl
pepř
plocholistá petrželka
3 žloutky
kukuřičná strouhanka dle potřeby
(můžeme přidat také naklíčené luštěniny)
vepřová střívka (mohou být i střívka neživočišného původu – průmyslová)

Namočené kroupy uvaříme do měkka v osolené vodě, vycedíme a necháme vychladnout. Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a zprudka po druhu opečeme na pánvi s olivovým olejem tak, aby zůstala tvrdkavá. 200 g krup a 100 g od každé zeleniny vložíme do kuchyňského kutru a společně se solí a pepřem rozmixujeme. Pomícháme společně se zbylými kroupami a zeleninou, přidáme žloutek a kukuřičnou strouhanku, dobře promícháme a znovu dochutíme solí, pepřem a na závěr přidáme trochu sekané petrželky. Tvarujeme karbenátky které pečeme na pánvi do zlatova.

Dýňová hořčice

300 g dýně hokaido
olivový olej
1 stroužek česneku
½ lžičky černého hořčičného semínka
feferonka dle chuti
1 lžička kari koření
sůl
pepř
citronová šťáva na dochucení

Dýni rozkrájíme na menší kousky (bez semínek), dáme na plech, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby a pečeme do měkka. V hmoždíři utřeme zbytek ingrediencí, přidáme dýni, kterou také utřeme a dle potřeby dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Další recepty