Dýňové chutney (čatní)

1,25 kg dýně bez semínek na kostky (Hokaido nemusíme loupat)
1 hrnek (250 ml) ovocného octa – jablečný, vinný…
60 g čerstvého zázvoru
2 ks čerstvého chilli (kdo má rád ostré i se semínky)
špetka sečuánského pepře (nemusí být)
špetka černé soli Kala Namak (prodejny zdravé výživy)
1 hrnek třtinového cukru
3 ČL černé hořčice
2 ČL bílá hořčice
1 ČL kardamonu
1 bio citron i s kůrouČL = čajová lžička
Všechny přísady kromě cukru a soli vložíme do hrnce 2,5 litrů. Uvedeme do varu, zmírníme a necháme probublávat 20–30 minut, dokud dýně nezměkne.
Přidáme cukr a sůl a za stálého míchání mírně vaříme cca 60 minut, dokud směs nezhoustne. Pokud je směs příliš suchá přidáme trochu octa nebo vody.
Plníme do skleniček a uzavřeme.
Lépe nechat odležet minimálně 3 týdny, čím déle tím lépe.
Můžeme podávat k masům (kuřecí, krůtí, jehněčí), k polotvrdým nebo čerstvým kozím sýrům, šunce. Dýňové čatní můžeme používat jako pomazánku, přimíchat do rýže apod.