Celerová polévka s pancettou a tymiánem
Vaření s Darinou Sieglovou
4 porce
Tahle polévka je skvost sama o sobě, ale v hvězdu večeře pro přátele ji proměníte, když do misek napřed vložíte pošírovaná vejce a pak teprve nalijete polévku.
1 lžička olivového oleje + na pokapání
100 g pancetty nebo gazdovské slaniny, nakrájené na plátky
1 lžička másla
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
1 bobkový list
velký svazek tymiánu, lístky odrhnuté a odložené
1 bulva celeru, nakrájená na kousky
1 litr čerstvého drůbežího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
Ve velkém rendlíku rozehřejte olej. Pancettu opékejte 3 minuty z každé strany dokřupava, vyndejte na talíř a odložte. Ve stejném rendlíku rozehřejte máslo, přidejte cibuli, bobkový list a tymiánové stonky a opékejte 10 minut, aby cibule začala zlátnout. Přidejte celer a opékejte ještě 2 minuty.
Zalijte vývarem a zvolna vařte, aby celer změkl, asi 15 minut. Vmíchejte smetanu a přiveďte zpátky k varu. Vylovte bobkový list a tymiánové stonky, pak polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte polovinu tymiánových lístků a polévku rozdělte do misek.
Podávejte posypané opečenou pancettou a zbývajícími tymiánovými lístky a pokapané olivovým olejem.