Vietnamské letní závitky Goi cuon

4 porce
125 ml vody
60 ml rýžového octa
2 lžíce rýžového vína
1 čajová lžička rybí omáčky
8 středně velkých oloupaných ocasů krevet
8 velkých vietnamských rýžových papírů
100 g sojových klíčků
50 g rýžových nudlí Vermicelli (namočených ve vařící vodě cca 1 minutu, po uvaření propláchnuté studenou vodou)
větší hrst mátových listů
větší hrst koriandrových listů
větší hrst listů thaiské bazalky
8–10 větších listů salátu biondo
Vodu, rýžový ocet, rýžové víno a rybí omáčku přivedeme k varu v menší pánvi. Vložíme krevety a vaříme 2–3 minuty. Vyjmeme, po vychladnutí nejříve přepůlíme a pak dále překrojíme na čtvrtiny.
Rýžový papír namočíme na 5 sekund do teplé vody a položíme na pracovní desku.
Zatímco papír absorbuje vodu, naklademe do jeho středu natrhaný salát biondo, 4 čtvrtiny krevet, rýžové nudle, sojové klíčky, koriandr, mátu, bazalku.
Balíme způsobem, kdy přehneme boční strany do středu a od sebe pevně zarolujeme a utahujeme jako cigaretu. Rolka by měla být tak 10 cm dlouhá.
Nejvhodnější k rolkám je podávat sladkokyselou chilli omáčku.
Vietnamské rolky je možné připravovat také jako vegetariánské, nebo plněné vařeným kuřecím masem.