Těstoviny

Thajské nudle Pad Thai s krevetami a tofu

4 porce

Omáčka

300 ml vařící vody
300 g tamarind (pyré)
200 g palmového cukru
70 g rybí omáčky

250 g syrových ocasů tygřích krevet, očištěných (bez skořápky a střívka)
2 vejce
4 lžíce rybí omáčky
400 g plochých rýžových nudlí, namočených hodinu předem ve studené vodě
4 lžíce drcených pražených arašídů
100 g sojových výhonků
svazek pažitky
150 g tofu – nakrájené na kostičky 1,5 × 1,5 m a usmažené v oleji do zlatova
chillidle potřeby

Na Pad thai omáčku namočíme pyré tamarindu do vařící vody. Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkáme, aby zůstaly pouze pecky a přecedíme přez cedník. Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce provaříme. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a rozumě kyselá.

V pánvi na rozpáleném oleji opečeme krevety. Hotové je vyndáme. Ve výpeku orestujeme vajíčka do naprosto do sucha.

Přidáme namočené nudle, Pad thai omáčku, tři lžíce vody a lžíci rybí omáčky. Takto restujeme na vysokou teplotu až do změknutí nudlí.

Teplotu stáhneme, přidáme drcené arašídy, sojové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejeme. Dle potřeby dosolíme rybí omáčkou.

Chilli dáme dle uvážení.

Promícháme s krevetami a smaženým tofu a servírujeme.

Další recepty