Italské závitky s vinnou omáčkou
600 g kuřecích prsou
100 g pršutu
50 g parmazánu
čerstvá bazalka
Vegeta, celerová a petrželová sušená nať, bazalka, sušený česnek
150 g čerstvého listového špenátu
1/2 paličky česneku
250 ml zakysané smetany
acceto balsamico
400 g brambor
100 g anglické slaniny
2 střední cibule
červená paprika
Brambory, uvařené ve slupce, nakrájíme na dlouhé měsíčky. Cibuli nakrájíme na dlouhé proužky, slaninu na kostičky. Na pánvi rozpustíme slaninu a opečeme ji do zlatova. Přidáme cibuli a nakonec brambory obalené v červené sladké nebo pálivé paprice. Během opékání mícháme. Kuřecí prsíčka rozklepeme na velmi tenké plátky. Z jedné strany okořeníme Vegetou a mletými natěmi s česnekem. Plátky nařežeme na 3 - 4 cm široké a 4 - 5 cm dlouhé proužky. Ty poklademe pršutem, posypeme hrubě trhanou čerstvou bazalkou a strouhaným parmezánem. Zarolujeme do závitku, okořeníme bylinkami a aretujeme párátkem. Závitky zvolna pečeme na oleji na steakové pánvi.
Poslední příjde na řadu špenát. Česnek nakrájíme na tenké plátkya necháme ho opéci v olivovém oleji. Přidáme celé lístky opraného a osušeného špenátu a velmi rychle opečeme. Zakápneme několika kapkami accetto balsamico a přelijeme zakysanou smetanou. Ihned po prohřáti smetany podáváme.
omáčka
50 g mrkev
50 g petržel
50 g celer
1 větší cibule
100 g rybízového džemu
100 g brusinkového kompotu
3 dcl červeného vína
worcester
Kořenovou zeleninu nastrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme najemno. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme zeleninu a opečeme ji. Podlijeme vývarem, trochou červeného vína a worcesteru. Necháme asi 30 minut pod pokličkou, posléze redukujeme bez poklice. Zeleninu rozmixujeme do hladka, vrátíme zpět na pánev a pomalu vmícháme víno, džem a brusinkový kompot. Pokud je omáčka moc řídká můžeme za stáleho míchání ještě redukovat. Omáčku uložíme v teple.