Maso

Husí velouté s mrkví, husími játry a škvarky

2 husí skelety
3 cibule
divoké koření
sůl
pepř
kořenová zelenina
100 g másla
čerstvý tymián
100 ml smetany
100 ml plnotučného mléka
muškátový květ
mouka na zaprášení

Husí skelety opečeme, přidáme slupky z oloupané cibule, koření, kořenovou zeleninu a zalijeme studenou vodou. Osolíme a opepříme. Pomalu táhneme několik hodin až získáme silný zlatavý vývar. Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na másle. Zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Provařujeme zhruba 40 minut a stále prošleháváme, aby se nám kaldon nepřichytnul u dna. Zjemníme mlékem, smetanou. Dochutíme solí, pepřem, lístky čerstvého tymiánu a muškátovým květem.

200 g husích jater
3 starší rohlíky
50 g másla
sůl
pepř
mletý kmín
petrželka

Pečivo nakrájíme na drobné kostičky a opečeme do křupava na másle. Játra nameleme a promícháme s rohlíky, kořením a petrželkou. Připravíme si menší knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě.

uvařená zelenina z polévky
máslo
tymián
sůl

Zeleninu z polévky nakrájíme na plátky a orestujeme na másle s tymiánem a petrželkou.

škvarky
bramborové chipsy
drcený kmín
čerstvá majoránka

Škvarky nasekáme a bramborové chipsy rozdrobíme v ruce. Promícháme s drceným kmínem a otrhanými lístky čerstvé majoránky do drobenkovité konzistence.

Další recepty Celý díl