Panýr se zeleným hráškem (Matar paneer)
Dokřupava opečený panýr se zeleným hráškem v jemné omáčce z kokosového mléka ochucené špetkou kurkumy a garam masaly.
300 g panýru
1 hrnek mraženého hrášku
hrst kešu ořechů
1 hrnek kokosového mléka,
1 velká bílá cibule pokrájená najemno
½ plechovky krájených rajčat nebo dvě střední čerstvá rajčata
1–2 celé chilli papričky
1 lžička mleté garam masaly
1 vrchovatá lžička česnekovo-zázvorové pasty
1 lžička celého římského kmínu
1 úsporná lžička cukru
1 úsporná lžička kurkumy
sůl
máslo ghí (pokud nemáte - použijte klasické máslo smíchané s trochou oleje)
Na lehce rozpáleném ghí krátce opečte římský kmín a celé chilli. Jakmile se koření rozvoní, přidejte česnekovo-zázvorovou pastu, promíchejte a přisypte cibuli. Až cibulka zesklovatí, vmíchejte i kešu ořechy a rajčata. Okořeňte kurkumou, garam masalou a podle chuti osolte. Vše duste zakryté 30 minut na nízký stupeň. Podle potřeby můžete přidat malé množství vody, ale před koncem varu ji nechte z větší části vyvařit.
Kari rozmixujte ponorným mixérem dohladka (pozor na „krupičku“ z kešu ořechů). Vmíchejte kokosové mléko a lehce oslaďte cukrem. Opět můžete přidat malé množství vody a pomalu duste dalších 30 minut, aby se všechny chutě dokonale propojily.
Vedle v pánvi rozehřejte trochu ghí a krátce opečte kostky panýru ze všech stran (pokud chcete pikantnější chuť, panýr můžete předem naložit do kořeněného oleje nebo naopak můžete zcela vynechat opékání panýru i hrášku a můžete je bez jakékoli úpravy pouze vmíchat do již hotové omáčky). Vyjměte děrovanou lžící a přendejte na papírovou utěrku. Do tuku nasypte i mražený hrášek a za stálého promíchávání opékejte 1–2 minutky. Opečený panýr i hrášek nasypte do hotové kari omáčky.