Indický sýr panýr (Paneer)
2 litry tučného mléka (s obsahem minimálně 3,6% tuku)
2–3 lžíce octa
V dostatečně velkém hrnci pomalu zahřejte mléko. Hlídejte, ať nepřekypí přes okraje. Včas snižte teplotu a mléko povařte dvě minuty. Do vroucího mléka po malých dávkách přidávejte ocet. Syrovátka se ihned začne oddělovat. Promíchávejte a po třech minutách slijte přes cedník vystlaný mušelínem nebo plátýnkem (ideální jsou dětské pleny).
Zachycené hrudky propláchněte proudem vlažné vody a pevně zabalte do plátýnka. Látku utáhněte a několikrát vyždímejte. Položte na obrácený cedník nebo jiný podklad, který propouští vodu a zabalený panýr zatěžkejte. Nechte pomalu odtéct zbylou tekutinu. Panýr ztuhne do konzistence.
Vedle v pánvi rozehřejte trochu ghí a krátce opečte kostky panýru ze všech stran. Vyjměte děrovanou lžící a přendejte na papírovou utěrku. Pokud chcete pikantnější chuť, panýr můžete předem naložit do kořeněného oleje.