Maso

Máslové kuře (Butter chicken)

Favorit a jednička na stupni vítězů všech indických restaurací: Kousky kuřecího masa v lahodné krémové omáčce s muškátovým květem, kardamomem a pískavicí. Velmi jemné kari vhodné i pro malé děti.

2 kuřecí prsa nakrájená na větší kostky
6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky
6 tobolek zeleného kardamomu
3 větší kousky muškátového květu
hrst sušených listů pískavice (řeckého sena)
1–2 celé chilli papričky
špetka mletého kardamomu
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce medu
100 ml tučné smetany
máslo ghí (pokud nemáte - použijte klasické máslo smíchané s trochou oleje)
1 cm čerstvého zázvoru pokrájeného na tenké špalíčky
lžička prolisovaného česneku

Na másle ghí opečte ze všech stran kousky masa. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou. Ve stejném tuku krátce opečte tobolky kardamomu (nejdříve je lehce rozmáčkněte) a muškátový květ. Přidejte česnek, krátce opečte a vmíchejte rajčata. Nařeďte malým množstvím vody. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a přikryté duste půl hodiny. Rajčatovou směs rozmixujte (ne zcela najemno) ponorným mixérem nebo ve stolním mixéru.

Vedle na pánvi rozehřejte nové ghí. Krátce opečte pokrájený zázvor a chilli papričky. Přes jemné síto do pánve propasírujte umixované rajčatové pyré, přidejte mletou papriku a podle chuti dosolte. Nařeďte troškou vody a vše dobře promíchejte. Do kari vložte opečené kousky kuřecího masa. Duste 20 minut nebo dokud maso není zcela měkké. Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!

Jakmile je maso měkké, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu. Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – pískavici, neboli „řecké seno“. Sušené lístky rozetřete v dlaních. Tím oddělíte stonky od lístečků. Stonky jsou tuhé, vyhoďte je a do kari použijte pouze lístky. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí nebo basmati rýží.

Další recepty Celý díl