Vinařská hruška
4 porce
2 velké hrušky
1l červeného vína
1 pomeranč
citrónovou kůru
hřebíček
cukr
250 g měkkého tvarohu
50 g lískových oříšků
vanilkový cukr
150 ml bílého jogurtu
250 ml vanilkové zmrzliny
250 ml borůvkové zmrzliny
Velkou středně tvrdou hrušku spaříme v horké vodě, opatrně oloupeme, rozkrojíme podélně na poloviny a opatrně vyřízneme jádřince. Svaříme červené víno se skořicí, šťávou z jednoho pomeranče, citrónovou kůrou, hřebíčkem a cukrem, necháme zchladnout asi na 80°C. Do připraveného vína vložíme hrušky a necháme je v uvařené směsi marinovat alespoň 5 hodin. Měkký tvaroh našleháme v mixéru do pěny. Přidáme vanilkový cukr, trochu citrónové kůry a dobře zamícháme. Pomalu přidáváme bílý jogurt a průběžně šleháme. Množství závisí na tučnosti a konzistenci tvarohu i jogurtu. Výsledkem by měla být tvarohová pěna, která bude hladká nikoliv však tekutá.
Na talířek položíme hrušku dírou po jádřinci nahoru. Z jedné strany hrušky umístíme kopeček vanilkové a z druhé strany borůvkové zmrzliny. Hrušku i obě zmrzliny bohatě přelijeme tvarohovou pěnou a na závěr důkladně posypeme nasekanými lískovými oříšky.