Marmelády a džemy

Džem z červené cibule
30 dkg červené cibule
7 dkg hnědého cukru
půl deci vinného octa
sůl
pepř
Cca 30 dkg červené cibule nakrájené na plátky nasypeme do hrnce a podusíme natrošce másle. Přidáme 7 dkg hnědého cukru, půl deci vinného octa, trošku soli, trošku pepře a dusíme, až je džem přiměřeně hustý. Přidáme čtvrt litru ovocného likéru a ještě minutku mícháme. Plníme do sklenic a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Věra
Švestková marmeláda
1 kg vypeckovaných švestek
50 g nasekaných vlašských ořechů
0,5 kg želírovacího cukru
50 ml vody
Švestky omyjeme, nakrájíme na kostičky (polovinu základu rozmixovat). V hrnci s cukrem a vodou zamícháme a krátce povaříme. Nakonec plníme do sklenic. Je vynikající jako náplň do buchet, na lívance nebo jen tak na pečivo.
Ilča
Rebarborová marmeláda s banánem a rozinkami
1 kg rebarbory – očistit a nakrájet na malé kousky
1 kg cukru
1 citron celý – omytý, nadrobno nakrájet, mám vyzkoušený i pomeranč
1 banán
hrst rozinek
Vše svařit cca hodinu, kromě rozinek, ty se přidávají ke konci vaření, jen je vmíchat. Po zchladnutí dát do sklenic. Želírfix rozmíchat se dvěma lžicemi cukru, přidat do hrnce a nechat probublat asi dvě minuty.Po zchladnutí dát do sklenic. Marmeláda je krásně lesklá a neztrácí vitamíny.
Tereza s Deniskou
Borůvková marmeláda
2 kg borůvek
1 kg cukru
0,3 l vody
1 lžička kyseliny citronové
pektogel
Dobře vyzrálé borůvky podlijeme ve smaltové nebo kameninové nádobě vodou a rozvaříme je. Za stálého míchání vaříme, až zhoustnou. Postupně přidáme cukr a dále vaříme, nakonec vmícháme kyselinu citronovou, pektogel, povaříme a horkou směs plníme do sklenic. Sklenice důkladně uzavřeme víčky,obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.