Bleskové rajčatové kari s lilkem
Vaření s Darinou Sieglovou
4 porce
1 cibule nakrájená najemno
olivový olej
2 malé lilky nakrájené na kolečka
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru (semen)
1,5 lžičky semínek černuchy (černého kmínu, k dostání v kořenářstvích)
300 g třešňových rajčátek
hrst koriandrových listů nebo hladkolisté petrželky
chlebové placky a bílý jogurt s pár kapkami citronové šťávy a trochou nastrouhané citronové kůry k podávání
sůl podle chuti
V pánvi rozpalte trochu oleje, opečte na něm cibuli doměkka a pak ji odložte na talíř. Přilijte ještě trochu oleje a po částech na něm osmažte plátky lilku, aby byly zlatohnědé z obou stran. Lilek rychle nasákne tukem, takže oleje nepřidávejte příliš mnoho – během vaření by ho lilek uvolňoval zpátky, a kari by bylo příliš mastné. Opečený lilek odkládejte na talíř.
Do prázdné pánve přidejte ještě trochu oleje a půl minuty opékejte kurkumu, římský kmín, koriandr a černuchu, až se vše rozvoní. Pak vložte zpět do pánve lilek a cibuli, přisypte třešňová rajčátka a vařte, dokud rajčata nezavadnou. Dosolte a posypte listy koriandru. Podávejte s opečenými chlebovými plackami a ochuceným bílým jogurtem.
Něco navíc
Lilek, který je u nás běžně k dostání, se nemusí dávát vypotit. Když to ale uděláte, nic tím nepokazíte. Vypocený a vyždímaný lilek totiž nenasákne tolik oleje.