Chřest podle našich babiček
800 g bílého chřestu
80 g kukuřičné strouhanky
30 g másla
čerstvé bylinky směs
sůl, cukr, muškátový květ
Krátce vařený chřest se hned poté servíruje spolu se strouhankou, která je krátce osmahnutá na másle s posekanými bylinkami.
Cizrnová omáčka
250 ml mléka
60 g suché směsi na humus
100 g másla
citron nebo ocet
koření na bylinkové máslo
sůl, cukr
Omáčku připravíte pouhým rozmixováním cizrnové směsi v mléce. Po chvilce vše zahoustne a následně se omáčka zahřeje v rendlíku a vmíchá se do ní na závěr syrové máslo. Případně ji dochuťte octem nebo citronem nebo trochu přislaďte.
Šunkové brambory
500 g ve slupce vařených brambor
300 g šunky
svazek jarní cibulky
150 g pórku
150 ml smetany na vaření
stroužek česneku
olej nebo sádlo
pažitka, libeček ap.
sůl, drcený kmín
Šunkové brambory připravíte snadno - na pánvi nebo v kastrolu lehce osmahněte na tuku cibuli a poté i trochu česneku a pórek, přidejte drcený kmín a po chvíli vše zalijte smetanou. Vložte na nudličky krájenou šunku a nakonec vmíchejte nahrubo strouhané předem uvařené a oloupané brambory. Vše promíchejte a prohřejte a případně dosolte, šunka ale bývá dostatečně slaná. Doplňte pažitkou, libečkem, petrželovou natí a vhodně upravte na talíři.