Polévky

Jarní hrášková polévka

400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
1/2 l zeleninového vývaru
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 střední cibule – nakrájená na kostičky
Stroužek česneku na plátky
Šťáva z citronu
Hrst mátových listů
100 ml smetany

Do rendlíku dejte lžíci másla a trochu olivového oleje, orestujte cibuli a po chvilce přihoďte česnek. Zalijte zeleninovým vývarem a přidejte hrášek. Vše provařte asi 5 minut, aby hrášek neztratil svou barvu.

Tyčovým mixérem rozmixujte, přilijte smetanu, přidejte zbylé máslo a přihoďte lístky máty, které také rozmixujte. Polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Pokud chcete mít polévku extra jemnou, je třeba ji ještě přecedit přes hrubší síto, abyste se zbavili slupek, které se úplně nerozmixují.

Servírujte s plátky opečené bagety, lístky máty a s trochou olivového oleje navrch.

Další recepty Celý díl