Různé

Velikonoční hrudka

(recept z východního Slovenska)

Na základní hmotu:
1 l mléka
10 vajec
sůl
Na sladkou variantu:
70 g rozinek
2 hřebíčky
špetka mletého muškátového oříšku
Na slanou variantu:
1 vařená mrkev (nakrájená na drobné kostičky)
1 lžíce koření typu vegeta
oblíbené bylinky (petržel, kebrlík, pažitka,…)

Vejce vyšleháme se solí, přidáme ingredience na slanou nebo sladkou variantu, přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu a chvilku povaříme. Potom vložíme do cedníku utěrku, gázu nebo čisté plátno a vzniklou sraženinu přecedíme. Dobře vymačkáme, utěrku utáhneme, zavážeme, aby nepovolila, a přes noc necháme důkladně vykapat. Druhý den ztuhlou hrudku vyjmeme a nakrájíme. Slanou hrudku podáváme se šunkou a nastrouhaným křenem, sladkou jako dezert. Obě varianty jsou vynikající.

Koření nezapomeneme před vykapáním z vaječné hmoty odstranit. Ponecháme jen to, co v hrudce chceme mít.

Celková doba vaření: 25 minut.

Další recepty Celý díl