Moučníky a cukroví

Velikonoční bochánek

3 hodiny

2 ks

400 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
100 g másla nebo tuku
100 g moučkového cukru
2 žloutky
30 g droždí
cca 250 ml vlažného mléka
40 g v rumu naložených rozinek
30 g mandlí
30 g kandovaného ovoce
sůl
1 vejce na potření
mandlové lupínky na posypání

Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, těsto zaděláme. Nakonec přidáme v rumu naložené rozinky, oloupané, na nudličky nakrájené mandle, drobně pokrájené kandované ovoce a řídké vlahé máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme ho kynout. Zkynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme zkynout. To opakujeme ještě 1 – 2 x.

Na pomoučený vál přendáme zkynuté těsto a rozdělíme ho na dva stejné díly, ze kterých vytvoříme bochánky. Na plechu vyloženým pečícím papírem je necháme ještě 20 – 30 minut odpočinout. Potom bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed mělce nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme mandlovými lupínky. V předehřáté troubě pečeme prvních 5 minut při 200°C, potom snížíme teplotu na 160°C. Pečeme cca 35 – 40 min. Před dopékáním chráníme povrch mazance pečícím papírem.

Další recepty Celý díl