Moučníky a cukroví

Velikonoční beránek

1 ½ hodiny

1 – 2 ks

6 vajec
150 g mléka
150 g oleje
300 g moučkového cukru
370 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky rumu
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Žloutky utřeme s cukrem, postupně přiléváme olej a mléko, naposledy rum. Směs nalijeme do mouky, do které jsme promíchali prášek do pečiva a dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do těsta lehce vmícháme. Formu na beránka pečlivě vymastíme, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160°C 1 hodinu. Beránka vyklopíme až když je téměř studený. Pocukrujeme ho a pod krk uvážeme mašli nebo rolničku.

Množství těsta stačí na jednu velkou nebo dvě menší formy.

Další recepty Celý díl