Moučníky a cukroví

Plněné velikonoční bochníčky ze Švédska

cca 3 hodiny

cca 15 ks

350 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
125 g másla
200 ml mléka
2 žloutky
7 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžička mleté skořice
citronová kůra
muškátový oříšek

Náplň

300 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
70 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
vydlabaná střídka
1 vejce na potření
cukr na posypání

Prosetou mouku promícháme se sušeným droždím, nastrouhanou citronovou kůrou, skořicí, mletým muškátovým oříškem, solí a cukrem. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a rozehřátým vlahým máslem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na cca 15 stejných dílů. Z každého vytvoříme bochánky, které klademe na plech, vyložený pečícím papírem. Necháme ještě cca 20 minut kynout. Před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C dozlatova. Upečené necháme důkladně vystydnout.

Poté je podélně rozkrojíme a střídku těsta trochu vydlabeme. Nasekané ořechy nebo mandle dobře promícháme s cukrem a rozdrobenou střídkou a opatrně vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Touto nádivkou naplníme rozkrojené bochníčky, přiklopíme a pocukrujeme.

Další recepty Celý díl