Moučníky a cukroví

Aebleskiver – dánské koblížky

30 ks

2 bílky
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody do pečiva1 lžíce cukru
½ lžičky soli
4 lžíce rozpuštěného másla
2 hrnky kyškyasi
1 hrnek rostlinného oleje na smažení

Potřebujeme těžký lívanečník – tradičně aebleskiver pánev.

Našleháme bílky do pevného sněhu.

Smícháme dohromady ostatní ingredience a našleháme je do hladka. Lehce dovniř vložíme sníh.

Do každé prohlubně lívanečníku vložíme asi 1 lžíci oleje a dobře jej rozpálíme. Potom do každé prohlubně vložíme asi 2 lžíce těstíčka. Jakmile těstíčko začně na okrajích bublat, tak kulaté lívanečky ihned obrátíme. Dánské kuchařky používají něco jeko štrikovací jehle, ale může se použít vidlička. Pokračovat ve smažení a obracení kuliček, aby se nespálily.

Podáváme je horké s marmeládou, sirupem nebo jenom pocukrované.

Další recepty