Saláty

Salát s pomeranči a datlemi

Salát

3 větší pomeranče
1 bulva fenyklu
Šťáva z 1/2 citronu
10 měkkých datlí (např. Medjool)
50 g baby špenátu
50 g kadeřávku
1 lžíce bílého vinného octa
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce neloupaných mandlí, opražených a nasekaných nahrubo

Vršek a spodek pomerančů seřízněte tak, aby plody získaly rovnou základnu. Každý pomeranč postavte na základnu a ostrým nožem okrájejte kůru (včetně bílé části) v širokých pruzích. Pomeranče pak položte na bok a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky.

Z fenyklu odřízněte tuhé řapíky (zelené naťové vršky můžete schovat na ozdobení). Bulvu rozčtvrťte a fenykl nakrájejte na jemné proužky (můžete použít mandolínu). Fenykl přesuňte do mísy a zakapejte citronovou šťávou, aby nezhnědl.

Datle podélně rozřízněte a zbavte pecky. Pak poloviny podélně překrojte ještě na čtvrtky. Přidejte k fenyklu. Smíchejte vinný ocet a olivový olej a promíchejte s lístky špenátu a kadeřávku, fenyklem, pomeranči a datlemi. Salát rozložte na servírovací talíře a posypte nasekanými mandlemi.

Dresink

75 g sýra feta, rozdrobeného
100 ml podmáslí
2 lžíce smetany na vaření
1 lžíce olivového oleje

Suroviny na dresink smíchejte a salát pokapejte. Pokud chcete, posypte ho ještě nasekanými naťovými vršky fenyklu a podávejte.

Další recepty Celý díl