Maso

Šťavnaté thajské kuře v papilotě

1 lžička arašídového oleje
2 menší prsní kuřecí řízky
1/2 svazku koriandru, nasekaného
1 zelí pak choi, nakrájené na čtvrtky
170 g cukrového hrášku
1 lžička rybí omáčky
1 lžička sójové omáčky
2 lžíce rýžového octa
2 lžíce sladké chilli omáčky
Najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 limetky
1/2 lžíce zelené thajské kari pasty
400 g plechovka čočky z konzervy (nejlépe vapeur)
Jasmínová rýže k podávání
Limetka k podávání

Zapněte troubu na 220°C. Rozehřejte nepřilnavou pánev a na oleji opečte kuřecí maso, aby získalo barvu (asi 4–5 minut po každé straně).

Ustřihněte čtverec pečicího papíru a položte ho na plech. Nasypte na něj polovinu koriandru (část lístků odložte na posypání), přidejte polovinu zelí pak choi a cukrového hrášku, navrch vložte kuřecí řízek. Smíchejte rybí a sójovou omáčku, rýžový ocet, sladkou chilli omáčku, šťávu i kůru z limetky a zelenou kari pastu. Trochou vzniklé omáčky přelijte maso a zeleninu. Překryjte druhým čtvercem pečicího papíru a založte okraje, abyste zformovali dokonale uzavřený plošší balíček. Zopakujte s druhým řízkem a zbylou zeleninou a omáčkou.

Balíčky vložte na 20–25 minut do trouby. Mezitím uvařte rýži. Balíčky vyndejte z trouby a nechte odpočívat asi 2 minuty. Pak si jeden položte na talíř, otevřete a posypte polovinou odloženého koriandru. Jezte s rýží a limetkou. Druhý balíček pootevřete, nechte vychladnout, odložte do chladničky a vezměte si ho druhý den s sebou do krabičky spolu s rýží, limetkou a zbylým koriandrem anebo jen druhý den doplňte maso kopcem salátových listů.

Pečení v papilotě (balíčku z pečicího papíru) zachovává šťavnatost všemu, co do ní schováte. Podstatné je, aby všechno vyžadovalo od okamžiku zabalení stejnou dobu tepelné úpravy.

Další recepty Celý díl