Chlebíčky s kopřivovým máslem a jarní šejk

Na 4 porce chlebíčků
20 g másla
hrst mladých kopřiv
1 lžička hrubé soli
na špičku nože dijonské hořčice
plátky dobrého chleba
květy lechy jarní a sakury ozdobné na ozdobení
Máslo nechte změknout. Kopřivy oberte, omyjte a nasekejte nadrobno. Máslo rozetřete v misce s hrubou solí a hořčicí a pak přimíchejte kopřivy.
Namažte na dobrý chlebík a zdobte dostupnými jedlými květy.
Na 4 porce šejku
1 mrkev
1 banán
10 listů pampelišky
10 listů čekanky
10 listů bršlice kozí nohy
50 g mraženého černého rybízu
50 g mraženého červeného rybízu
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, banán oloupejte a také nakrájejte na kolečka. (Banán je nezbytná součást šejku! Dodává mu vláčnost, čímž propojuje všechny ingredience, a lehce sladí.) Mrkev i banán dejte do vysoké nádoby, přilijte trochu vody a rozmixujte na vláčné pyré. Lupení dobře omyjte a nasekejte na hrubší kousky. Přidejte k mrkvi a banánu a krátce rozmixujte. Nakonec přidejte mražené ovoce a ještě trochu promixujte.
Tipy a triky:
Pokud nepoužijete rybíz, ale nějaké ovoce bez pecek, třeba jahody, tak je můžete přidat před lupením. Rybízové pecičky rozdrcené na kaši by totiž dodaly nápoji svíravou chuť.
Tady by mohl být klidně výčet celého portfolia jedlého jarního lupení. Máte-li rádi pikantní chuť brukvovitých, můžete přidat kokošku pastuší tobolku nebo česnáček lékařský. Pokud máte v oblibě nahořklou chuť hvězdnicovitých, přidejte výhonky pelyňku černobýlu nebo kopretiny bílé. Poměry lupení a dalších ingrediencí jsou zcela informativní. Nechte se kormidlovat vlastními chutěmi i choutkami.