Kopřivová polévka

Pro 4 osoby
1 velká cibule
2–3 velké brambory
1 lžíce másla0,5 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
200 g kopřiv
0,25 l smetany ke šlehání (33%)
květy plicníku lékařského, sedmikrásky obecné a prvosenky bezlodyžné na ozdobení
Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozpusťte v kastrolu a orestujte na něm cibuli dozlatova/sklovita. Potom přidejte brambory, také je krátce orestujte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte, až jsou brambory měkké.
Mezitím očistěte kopřivy. Pracujte v rukavicích, abyste se nepopálili. Rostliny omyjte a ostříhejte jen měkké části stonků. Používejte pouze horní výhonky, ostatní bez lítosti vyhoďte, kopřiv bývá dost.
Kopřivy přidejte do vroucího vývaru s bramborami a cibulí a jen krátce spařte.
Už nevařte, nebo alespoň nevařte dlouho. Směs rozmixujte nejlépe tyčovým mixérem tak dohladka, jak to máte rádi. Kopřivy nebudou pálit, ani když zůstanou v polévce kousky. Nalijte do talířů a přizdobte smetanou a květinami.
Tipy a triky:
Kopřivová polévka je první svého druhu ve vegetační sezoně. Stejný recept můžete opakovat s nejrůznějšími merlíkovitými, tedy rostlinami příbuznými nikoli s kopřivou, ale se špenátem: merlík bílý, merlík všedobr, laskavec ocasatý nebo laskavec ohnutý.