Moučníky a cukroví

Mastné vdolky

Celková doba přípravy 2 hodiny

15–20 ks

500 g hladké mouky
1 vejce
300–350 ml mléka
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
25 g droždí
Sůl
70 g másla na potření
3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň
Moučkový cukr na posypání

Do mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.

Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, rozdělíme ho na 15–20 dílů a vytvoříme z nich placičky. Každou naplníme nastrouhanými jablky, zabalíme a zploštíme do tvaru vdolků. Přendáme je na omaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.

Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem a bohatě pocukrujeme. Podle chuti můžeme omastit a pocukrovat několikrát, aby to byly opravdu mastné vdolky.

Další recepty Celý díl