Moučníky a cukroví

Kočáry z kynutého těsta

Tento velmi starý recept pochází z Bohů na severním Plzeňsku.

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

30–40 ks

350 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
250 ml mléka
100 ml oleje
2 vejce
Špetka strouhaného muškátového oříšku
Citrónová kůra
Sůl
200 g másla
250 g moučkového cukru
100 g mletého máku
Olej

Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 30–40 dílků. Každý zakulatíme a necháme vykynout. Poté ho dlaní vytvarujeme do tvaru vdolku a síle cca 7 mm. Do pekáče nalijeme přiměřené množství oleje. Každou placičku „vykoupeme“ v oleji a naskládáme je za sebou tak, že první „kočár“ přehneme a jeho jednu polovinu opřeme o hranu pekáče, druhá je volně na jeho dně. Druhý opět potřeme olejem, polovinu opřeme o zvednutou část prvního a tak nám vznikají jakási „sedátka“. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Upečené kočáry vyndáme z pekáče a ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru, smíchaném s mletým nevařeným mákem.

Další recepty Celý díl