Bramboráky

Celková doba přípravy 50 minut
4 porce
600 g brambor
100 ml mléka
80 g hladké mouky
1 vejce
1 lžíce majoránky
2 stroužky česneku
Mletý pepř
Sůl
Sádlo na smažení
Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Slijeme z nich vodu, ale nevymačkáváme ji. Brambory polijeme horkým mlékem, přidáme vejce, utřený česnek, mouku, všechno koření, osolíme a zamícháme. Těsto má být husté jako na lívance.
V pánvi rozpálíme sádlo, nalijeme přiměřené množství těsta, rozestřeme ho po celé ploše a po obou stranách dozlatova smažíme.
Hotové bramboráky odložíme na chvíli na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Takto pokračujeme do vypotřebování těsta.
Tyto placky ze syrových brambor se mohou konzumovat jako samostatné jídlo s různými saláty či nakládanou zeleninou, ale jsou i vhodnou přílohou k hustým polévkám, masovým směsím, pečením nebo k dušené zelenině.