Steak z nízkého roštěnce, bramborová pěna, omáčka z červeného vína a rybízu
steak stokrát jinak
2p.
Steak
300 g nízkého roštěnce, 1 snítka rozmarýnu, sůl a pepř
Bramborová pěna
300 g brambor, sůl, 100 ml mléka, 30 g másla
Omáčka
200 ml červeného vína, špetka třtinového cukru, sůl a pepř, omáčka demi glace (nemusí být), 20 g studeného másla, červený rybíz
Steak
Steak ukrojíme přes vlákna tak aby byl vysoký alespoň 2,5 cm.
Steak osolíme a opepříme a na pánvi na slunečnicovém oleji opečeme ze všech stran do zlatova.
Poté na pánev přihodíme snítku rozmarýnu a studené máslo. Bublajícím máslem steak několikrát přelijeme a poté steak odložíme na teplé místo a přikrytý necháme cca 4 min. odpočinout.
Omáčka
Pánev po steaku zbavíme přebytečného tuku, přilijeme víno, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a popřípadě také omáčku demi glace a vše svaříme na 1/3. Poté vmícháme do bublající omáčky také studené máslo a můžeme podávat.
Bramborová pěna
Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme. Po uvaření brambory scedíme a protlačíme přes jemné sítko, do teplích brambor zašleháme máslo a ohřeáté mléko, dochutíme solí a pepřem. Hotovou směs naplníme do šlehačkové láhve, láhev zavřeme, vpustíme plyn z bombičky a můžeme plnit do vhodných nádob a servírovat.