Ryby a mořské plody

Pečená chobotnice s japonskou zeleninou, houbami a chipsy

japonská kuchyně

4p.

chobotice 320 g, bílé víno 100 ml, mrkev 50 g, řapíkatý celer 50 g, fenykl 50 g, šalotka 30 g, pórek 40 g, česnek 1 stroužek, černý pepř 4 kuličky, bobkový list 1 ks, badyán 1 ks, sůl

Yuzu vinaigrette

yuzu šťáva 30 ml, sojová omáčka 60 ml, med 60 gr, ýžový ocet 25 ml, olivový olej 50 ml

Nakládané shimeji

olivový olej 20 ml, shimeji 80 g, bílý vinný ocet 20 ml, bílé víno 20 ml

Brick chips se sezamem

brick těsto 1 plát, sezamový olej 10 ml, sezamová semínka 10 g

Na dozdobení

shiso, mizuna

Chobotnice

Chobotnici dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bílé víno, zeleninu, koření, sůl a uvaříme doměkka (2 - 3 hodiny).

Yuzu vinaigrette

Všechny suroviny smícháme

Nakládané shimeji

Shimeji zprudka orestujeme na oleji, podlijeme vinným octem a necháme vyvařit. Opět podlijeme bílým vínem a necháme svařit. Marinované houby necháme vychladnout.

Brick chips se sezamem

Brick těsto potřeme sezamovým olejem a posypeme sezamem. Pečeme v rozehřáté troubě při 190°C cca 4 - 5 minut.

Dokončení

Rozpálíme pánev a chobotnici opečeme ze všech stran na olivovém oleji. Opečenou chobotnici servírujeme na talíř, doplníme nakládanými shimeji, mizunou, shisem, yuzu vinaigrettem a sezamovým chipsem.

Další recepty