Pečená chobotnice s japonskou zeleninou, houbami a chipsy
japonská kuchyně
4p.
chobotice 320 g, bílé víno 100 ml, mrkev 50 g, řapíkatý celer 50 g, fenykl 50 g, šalotka 30 g, pórek 40 g, česnek 1 stroužek, černý pepř 4 kuličky, bobkový list 1 ks, badyán 1 ks, sůl
Yuzu vinaigrette
yuzu šťáva 30 ml, sojová omáčka 60 ml, med 60 gr, ýžový ocet 25 ml, olivový olej 50 ml
Nakládané shimeji
olivový olej 20 ml, shimeji 80 g, bílý vinný ocet 20 ml, bílé víno 20 ml
Brick chips se sezamem
brick těsto 1 plát, sezamový olej 10 ml, sezamová semínka 10 g
Na dozdobení
shiso, mizuna
Chobotnice
Chobotnici dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bílé víno, zeleninu, koření, sůl a uvaříme doměkka (2 - 3 hodiny).
Yuzu vinaigrette
Všechny suroviny smícháme
Nakládané shimeji
Shimeji zprudka orestujeme na oleji, podlijeme vinným octem a necháme vyvařit. Opět podlijeme bílým vínem a necháme svařit. Marinované houby necháme vychladnout.
Brick chips se sezamem
Brick těsto potřeme sezamovým olejem a posypeme sezamem. Pečeme v rozehřáté troubě při 190°C cca 4 - 5 minut.
Dokončení
Rozpálíme pánev a chobotnici opečeme ze všech stran na olivovém oleji. Opečenou chobotnici servírujeme na talíř, doplníme nakládanými shimeji, mizunou, shisem, yuzu vinaigrettem a sezamovým chipsem.