Polévky
Zeleninový krém s chilli a burákovým máslem
1 ks batáty
2 ks mrkve
1 ks petržele
½ ks celeru
Palec zázvoru
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 větší kus čerstvé chilli papričky
Voda
0,5 l kokosového mléka
Limetka
3 PL burákového másla
Sůl
Pepř
Olej
Oloupanou zeleninu nakrájíme na menší kusy, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Vložíme do pekáče a pečeme v troubě na 180°C doměkka.
V hrnci osmažíme cibuli společně se zázvorem dozlatova, přidáme česnek a smažíme ½ minuty.
Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme chilli a obsah hrnce rozmixujeme dohladka. Poté přidáme burákové máslo a kokosové mléko a vaříme dalších 5 minut.
Hotovou polévku nandáme do misek a zakápneme limetkou. Můžeme dozdobit i sezamem.